Stravování v Číně

Posted on Posted in Příběhy

Čína je úžasnou kulinářskou zemí. Každá provincie má trochu odlišnou kuchyni, někde je základem sojová omáčka jinde spíše ocet. Základem je ovšem rýže, chilli, zelenina, ryby, ovoce. Přestože Čínani jsou štíhlí moc rádi mají mléčné čaje, plněné knedlíky, zmrzliny a sladké dortíky.

Obvykle se stravují v kioskách, restauracích, stáncích “na ulici”. Doma si obvykle nevaří. Jít do restaurace 3 krát za den není tedy nic výjimečného. 

Nejlépe pro sebe uděláte, když se budete stravovat v lokálních, levných restauracích, stejně jako místní obyvatelé. osobně nemám žádnou špatnou zkušenost s těmito jídly. Stánkaři Vás s úsměvem obslouží rychle a levně, ušetříte tak čas i peníze a poznáte skutečnou kuchyni.

Čínské polévky, rýže a horkou vodu seženete naprosto kdekoliv. Nebojte se, že když vyrazíte do přírody, na místo, kde si myslíte, že nikoho nepotkáte, obvykle i tam uvidíte čínskou babičku, která si přivydělává prodejem oškrabaných okurek, v horším případě potkáte v UNESCO parku McDonald, což je velmi smutný příběh aneb v Číně se vše točí kolem peněz.

Supermarkety

Jako nejzábavnější považuji nákup v supermarketu nebo místním trhu. Vyvolávají se ceny do mikrofonu, všude se smaží, vaří, dusí. Někdo má stánek někdo něco chystá na koleni. Jiný prodává ryby, řasy, kaštany, cokoliv Vás napadne v souvislosti s jídlem najdete na trzích nebo v supermarketech.

Určitě vás osloví velká nabídka zeleniny, ovoce různých druhů za příznivé ceny. Většina z nich je pro nás exotických. Jako například Chlebovník (Duryan, Jack Fruit), nejlepší formou, jak přijít na chuť tomuto ovoci je smoothie.


Mimo jiné si v supermarketu můžete vylovit rybku podle gusta, koupit si mušle, úhoře, chobotnice, ale i živé kraby a želvy…Ano jedí tu úplně všechno. Číňani mi tvrdí, že psi teda ne, že to je mýtus, no ale když můžou zblajznout želvičku nevím, nevím.

Můžete si vybrat z mnoha druhů mořských řas a sušených ryb

Namíchat vlastní čaj. Sušené ovoce, cukrátka, hotovky…

U každého “oddělení” je prodavač, který vám vše zváží. Jediné co mi trochu vadí, je že na všechno sahají rukama, přebírají  atd. Takže vidina, že oříšek, který jím ohmatalo asi tak 20 lidí přede mnou? Proto je v jídlech nejspíše vždy trocha chilli. NAdruhou stranu nemám žádnou negativní zkušenost, že by mi bylo špatně po konzumaci těchto jídel.

Obvyklý jídelníček

Jak tušíte správně ke každému jídlu zde podávají rýži. Rýže je zde tedy “denním chlebem”.
Mimo rýže si pochutnávají na dalších dobrotách. K snídani obvykle jedí plněné knedlíky. Sojové mléko nebo ovesnou kaši.
Obědvají nejčastěji nudlové polévky, placky, maso na špejli, zeleninu v sojové omáčce. Přestože v každé restauraci mají chilli omáčku na stole, moc mých čínských kamarádů pálivé jídlo rádo nemá…
Večeří například kuřecí pařáty, masové kuličky, ryby, ale i smažené fastfoody, nudle.

V restauraci

Jsou zvyklí chodit prakticky na každé jídlo do kiosku, kantýny, restaurace. Kupují si k tomu sladké džusy, čaj s mlékem apod.
Dle mého názoru tu cukrů a sacharidů jedí nadmíru moc, ale přesto jsou všichni štíhlí. Možná je to dodržováním pravidla, že po každém jídle ujdou 1000 kroků a po obědě ještě zvládnou 30 minut spánku.
Moc rádi chodí na hot-pot, to si objednáte suroviny, které máte rádi a v horké míse s vývarem si je sami doděláte a jíte.
Když jdou do restaurace vždy účet platí jen jedna osoba, nikdy účet nerozdělují. Objednávají si dohromady a pak si každý uždibuje hůlkami, co se mu zalíbí. Což jsem ocenila hlavně ze začátku pobytu, kdy jsem si ve směsici čínských znaků vybírala náhodným ukázáním do jídelníčku, tak mne vždy potěšilo, když si soused objednal něco lepšího.

Kultura stolování

Kultura stolování je velmi odlišná od té naší. Všude se jí hůlkami a jednou lžicí. V lepších restauracích máte talíře nachystané, objednáte si formou zaškrtnutí více druhů jídel a postupně vám je přináší na stůl. V souslednosti chodů nehledejte logiku, polévka s hlavním chodem většinou přichází na konec. Velmi hlasitě srkají, mlaskají, smrkají. Vždy přinesou nejprve horkou vodu, kterou si umyjete nádobí, které je “sterilně zabalené”. Na otázku proč nádobí myjí, odpověděli, že jednoduše nevěří těm, co to mají na starosti. Umyjete si tedy nádobí horkou vodou a zbytek vody vylijete do koše pod vámi, pak už jen čekáte s napětím, co přinesou jako první chod tentokrát. Hezkým zvykem je sdílení všech chodů mezi všechny hosty

Ceny

Průměrná cena jednoho jídla v levnější restauraci (pouliční) se pohybuje kolem 40 kč. V lepší restauraci to bude kolem 120-200 kč. Nákup v supermarketu cca na týden, složený z masa, ovoce, zeleniny, vajec vyjde asi na 400 kč.

Zkrátka stravujete-li se na ulici a nemáte problém s pravidelnou konzumací rýže a nudlí, najíte se kolem 30 kč/jídlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *